Tervezés, Szakértés

Alapvető üzletágunk a robbanásveszélyes térségeket (is) tartalmazó ipari folyamatokhoz kapcsolódó tervezési, szakértői tevékenység. Társaságunk munkatársai több szakterületen is rendelkeznek tervezői, valamint szakértői jogosultsággal. A tervezéshez évek óta az egész világon ismert és elfogadott EPLAN tervezőrendszert alkalmazzuk. Az évek során az EPLAN-ra alapozva építettük fel saját tervezési filozófiánkat, amelyről úgy gondoljuk, hogy ma már számottevő önálló hozzáadott értéket képvisel.

Az ipari folyamatokban sok helyen találkozhatunk robbanásveszélyes részekkel. Időnként még a mérnökember számára is meglepő helyeken alakulhatnak ki robbanásveszélyes körülmények.

Azonban a folyamatok ezen részeit is vezérelni, szabályozni kell, működésükhöz energiára van szükségük, ki vannak téve mindazon környezeti hatásoknak, amelyek bármely más, nem robbanásveszélyes folyamatokat is befolyásolnak. Ezeknél a robbanásveszélyes folyamatoknál, folyamatrészeknél is meg kell oldani a szükséges balesetvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi, vagyonvédelmi feladatokat.

A robbanásveszélyes térségben működő rendszerek tervezése, kivitelezése, üzemeltetése során azonban további – a robbanásveszélyes körülményekből fakadó – szempontokat is figyelembe kell venni. Ezek a specifikus körülmények, követelmények az idők során szabványokban, szabvány rendszerekben kristályosodtak ki, amelyek betartása garantálja a folyamatok emberi környezetre veszélytelen működését.

A fenti, egymással szorosan összefüggő szabványok, szabvány rendszerek megértése, az abban foglaltak szakszerű, költséghatékony alkalmazása komplex tevékenység, amelyek ellátásához ma már világszerte erre szakosodott társaságok szolgáltatásait veszik igénybe a robbanásveszélyes térségeket is tartalmazó technológiák tervezése, kivitelezése során. Ilyen társaság az EX-ON Mérnökiroda Kft. is, amely tervezési, szakértői tevékenységre vonatkozó szolgáltatásai kifejezetten a fent említett robbanásveszélyes ipari folyamatrészekhez kapcsolódnak. Kollégáink szakmai felkészültsége biztosítja a problémák komplex szakmai áttekintését, a felmerülő kérdések jogszabályoknak, szabványoknak, és a hatósági elvárásoknak is megfelelő megválaszolását, szem előtt tartva a megrendelő érdekeit is.


Jogszabályi háttér

Az oldalunkra ellátogató olvasót szeretnénk kellő alapossággal tájékoztatni az egyes témakörhöz tartozó jogszabályi és szabványügyi háttérről. Ezzel az ikonnal jelöljük meg, ha a témakörhöz általunk fontosnak tartott jogszabályra/szabványra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Szükséges jogosultságok

Az egyes tervezői, szakértői és felülvizsgálói tevékenységek végzése a cégünk által nyújtott mérnökszolgáltatások körében speciális jogosultságokat követlenek meg. A következő oldalakon ezzel az ikonnal jelzett szöveg rész a vonatkozó jogosultság igényeket sorolja fel.