Világítástechnika

A világítási rendszerek tervezése során számos szempontot kell figyelembe venni, amelyek köre tovább szélesedhet egyes iparág-specifikus esetekben. A megvilágítás, fénysűrűség értékek mellett biztosítani kell a megfelelő színvisszaadási fokozatot, illetve káprázás mentességet. A komfortérzetre jelentős hatással van a választott fényforrás színhőmérséklete. Bizonyos alkalmazásokban fontos a gyújtási, újragyújtási idő.

Az egyes világítástechnikai rendszerek többféle funkció ellátására készülhetnek. Pl.:
+ Iroda
+ Csarnok
+ Szabadtéri
+ Tartalék- és vészvilágítási rendszerek
+ Veszélyes munkahelyek biztonsági világítása
+ Biztonsági jelzések

A világítástechnikai tervezési tevékenység során (a visszavont MSZ 6240 helyett) az alábbi európai szabványokat kell tekintetbe venni:
+ MSZ EN 1838:2014 Alkalmazott világítástechnika. Tartalékvilágítás
+ MSZ EN 50172:2005 Biztonsági világítási rendszerek
+ MSZ EN 12464-2:2014 Munkahelyi világítás. 2. rész: Szabadtéri munkahelyek
+ MSZ EN 60598 Lámpatestek

Az ipari gyakorlatban nem egy esetben előfordul, hogy robbanásveszélyes térségben kell megoldani az egyes berendezések, kezelői munkahelyek, közlekedő utak, megvilágítását. Ezekben az esetekben a világítástechnikai rendszerre vonatkozóan is biztosítani kell a megfelelő robbanásbiztonságot. A robbanásbiztos világítási rendszerekben rendszerint speciális kivitelű eszközöket alkalmaznak, specifikus szereléstechnológiával, anyaghasználattal.

A robbanásbiztos világítótestek bekerülési költsége jellemzően jóval magasabb a normál kivitelűeknél. Továbbá figyelemmel kell lenni arra, hogy a robbanásbiztos kivitelű világító berendezések hatékonysága (éppen a robusztus, speciális kialakítás, anyaghasználat miatt) alacsonyabb a hasonló villamos teljesítményű, normál kivitelű eszközökéhez képest. A fentiek miatt előfordul, hogy egy robbanásveszélyes technológiát tartalmazó üzemcsarnok világításának költségei számottevőek a csarnok építésének költségeihez képest. Ezért a beruházási költségek alacsonyan tartása érdekében különösen fontos a megfontolt, alapos világítástechnikai tervezés.

A robbanásbiztos világítástechnikának vannak speciális esetei, amikor további specifikus előírásokat is be kell tartani. Pl.:
+ Vasúti alkalmazások. (Vasúti vagon lefejtő állomás világítása.)
+ Tisztatér-technológiák vegyi üzemekben, gyógyszergyárakban.

A robbanásbiztos világítástechnikai rendszerek tervezése cégünk hangsúlyos tevékenységei közé tartozik, mert egy optimális tervezésű, megfelelően kivitelezett világítási rendszer komoly költségelőnnyel jár a beruházó, felhasználó részére mind a kivitelezés, mind pedig az üzemeltetés során.