Elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata

„A” vagy „B” tűzveszélyességi osztályba tartozó veszélyességi övezetben, helyiségben, létesítményben az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelmet biztosítani kell. A védelem megfelelőségét felülvizsgálattal kell igazolni.

„A” vagy „B” tűzveszélyességű terekben (0-ás;1-es;2-es vagy 20-as;21-es;22-es zónák) az elektrosztatikus kisülés komoly kockázatot jelenthet, gyújtóforrásként kell figyelembe venni azt. Ez a kockázat csökkenthető a burkolat megfelelő kialakításával, az adott térben speciális munkaeszközök, ruházat használatával.

A jogszabály által előírt, az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata egy speciális nagyfeszültségű szigetelési ellenállás mérő műszerrel és mérőelektróddal történik, a robbanásveszélyes környezetben lévő padozatok és falazatok levezetési ellenállásának több ponton való megméréséből és a mérési eredmények kiértékeléséből áll. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat a felülvizsgálat végzését speciális képesítéshez köti, amellyel szervezetünk szakemberei rendelkeznek.

A felülvizsgálat és kiértékelés során a hatályos szabványokban foglaltakat alkalmazzuk (tudástár), valamint megrendelésre, a mérési eredményeken alapuló – az EX-ON Mérnökiroda Kft. által kifejlesztett – kockázatértékelést is elvégezzük, javaslatot adva a sztatikus feltöltődés kockázatának csökkentését, kizárását elősegítő, az adott területen alkalmazható gyakorlati megoldásokra.

A Tudástár oldalon további szakmai cikkeket talál az Elektrosztatika tárgykörben erre a szövegre kattintva.


Jogszabályi háttér

A vizsgálat szükségességét az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet XV. fejezete írja elő. A mérés módszertanát az alábbi szabványok szabályozzák: MSZ 16041 szabványsorozat; MSZ 16040 szabványsorozat; MSZ EN 61340 szabványsorozat; MSZ EN 1081:1999 szabvány; MSZ HD 60364-6:2007 szabvány

Szükséges jogosultságok

A 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet 3. rész. XIV. fejezet 233.§-a értelmében a vizsgálat elvégzésére jogosult: „a) a Magyar Mérnöki Kamarában bejegyzett villamosmérnök szakértő, b) igazságügyi villamos szakértő, c) villamos mérnök végzettségű villamos tűzvédelmi szakértő, illetve d) akkreditált vizsgáló intézet vagy olyan szervezet jogosult, ami az a)–c) pontok szerinti szakértőt foglalkoztat.”