Elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata

A robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag előállítására, feldolgozására, tárolására szolgáló helyiségben az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelmet biztosítani kell. A védelem megfelelőségét felülvizsgálattal kell igazolni.

A robbanásveszéllyel érintett  terekben (0-ás;1-es;2-es vagy 20-as;21-es;22-es zónák) az elektrosztatikus kisülés komoly kockázatot jelenthet, gyújtóforrásként kell figyelembe venni azt. Ez a kockázat csökkenthető a burkolat megfelelő kialakításával, az adott térben speciális munkaeszközök, ruházat használatával.

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet által előírt, az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata egy speciális nagyfeszültségű szigetelési ellenállás mérő műszerrel és mérőelektróddal történik, a robbanásveszélyes környezetben lévő padozatok és falazatok levezetési ellenállásának több ponton való megméréséből és az eredmények kockázatértékeléséből, minősítéséből áll. Az 9/2015. (III. 25.) BM rendelet a felülvizsgálat végzését speciális képesítéshez köti, amellyel szervezetünk szakemberei rendelkeznek.

A felülvizsgálat és kiértékelés során a hatályos szabványokban foglaltakat alkalmazzuk (tudástár), valamint elvégezzük a mérési eredményeken alapuló – az EX-ON Mérnökiroda Kft. által kifejlesztett – kockázatértékelést is , javaslatot adva a sztatikus feltöltődés kockázatának csökkentését, kizárását elősegítő, az adott területen alkalmazható gyakorlati megoldásokra.

A Tudástár oldalon további szakmai cikkeket talál az Elektrosztatika tárgykörben erre a szövegre kattintva.


Jogszabályi háttér

A vizsgálat szükségességét az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 145.§, és 278.§ írja elő. A mérés módszertanát az alábbi szabványok szabályozzák: MSZ 16041 szabványsorozat; MSZ 16040 szabványsorozat; MSZ EN 61340 szabványsorozat; MSZ EN 1081:1999 szabvány; MSZ HD 60364-6:2007 szabvány

Szükséges jogosultságok

A 9/2015. (III. 25.) BM rendelet 11.§-a értelmében a vizsgálat elvégzésére jogosult: a Magyar Mérnöki Kamarában bejegyzett villamosmérnök szakértő,  igazságügyi villamos szakértő,  villamos mérnök végzettségű villamos tűzvédelmi szakértő, illetve  akkreditált vizsgáló intézet vagy olyan szervezet, amely a fenti szakértőket foglalkoztatja.