Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet által meghatározott Norma szerinti, és Nem norma szerinti villámvédelmi berendezések felülvizsgálata.

Cégünk potenciálisan robbanásveszélyes technológiákra fókuszált tevékenységeiben kiemelkedő, a mi műszaki világunkban leginkább fejlődésében lévő szakterület a villámvédelmi berendezésekkel kapcsolatos szolgáltatásaink.

2015 évben cégünk egyik munkatársa előadást tartott a DCS konferencián Szemelvények a korszerű villámvédelem gyakorlati alkalmazásáról (a tervezőasztaltól a megvalósításig) címmel.

Az előadás célja volt a műszaki élet résztvevőinek figyelmét felhívni a villámvédelmi berendezések tervezésére, létesítésére, felülvizgsálatára és üzemeltetésére vonatkozó folyamatos változásokra. (lásd alábbi ábra)


Az ábra azt a változáscunamit szemlélteti, miszerint az EU csatlakozásunkat követően gyakorlatilag 3 évente változik az OTSZ, és ezzel párhuzamosan változnak eltérő időciklusokban a villámvédelemre vonatkozó műszaki szabványok is. Az ábra 2015-ig mutatja az idővonalat. Azonban ma tudjuk, hogy az OTSZ és az azóta bevezetésre került TvMI-k további változások kereteit biztosítják.

1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról TvMI 7.4: 2020.01.22. Tűzvédelmi Műszaki Irányelv. Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem TvMI 13.2:2021.01.15. Tűzvédelmi Műszaki Irányelv. Robbanás elleni védelem

MSZ EN 62305 szabványsorozat (norma szerinti villámvédelmi berendezések tervezése, létesítése, felülvizsgálata)

MSZ 18014:2019 Alapozásföldelők. Tervezés, kivitelezés és dokumentáció

MSZ 274 MSZ szabványsorozat (a nem norma szerinti villámvédelmi berendezések tervezése, létesítése, felülvizsgálata)